13102015 | weven





Het is herfst. En dat is, naast de temperatuur, buiten en binnen goed te merken aan de kunstige webben. En daar waar de spinnetjes een web weven, weef ik met mijn weefraam. 
En dat is zo heerlijk om te doen. Niet om vieze beestjes mee te vangen, hoor. Maar gewoon. Omdat het leuk is. En omdat je er zulke fijne wandkleedjes van kunt maken, of misschien wel een placemat. 

Elke keer een klein beetje. Je legt het zo weg en je kunt er zo weer mee beginnen. Ook als je een foutje maakt is het lang niet zo ingewikkeld als met een brei- of haakwerk om het te herstellen. En er zijn zoveel mogelijkheden. Zoveel verschillen in draad, steken, patronen. En je bent ook van de wol-resten af.
Het is niet perfect, bij lange na niet. Maar als je een spinnenweb bekijkt is die ook niet helemaal symmetrisch. En daar houd ik nou juist van. Streven naar perfectie lijkt me een zinloze bezigheid op deze aarde. 

En het goede nieuws van vandaag is dat ik vanaf volgende week ook weef-workshops geef. Niet zo'n grote lap, maar een kleintje (anders krijg je het niet in een avond af). Eerst wat tips en trucs en daarna mag je fijn zelf een weefwerk maken. Zin in? Neem gerust contact op.

Aanstaande zaterdag sta ik - met mijn weefraam - op de ladiesnight in Het Witte Paard, te Zelhem. Vanaf 19.30 uur staan er allerlei kraampjes en is er het één en ander te doen. Welkom!




08102015 | boer, wat zeg je van mijn kippen



Onze kippen zijn dus dood. Daar valt niet meer zoveel over te zeggen. Maar daar wil ik het ook helemaal niet over hebben.

Ik heb het liedje altijd al vreemd gevonden, ook als kind al. 
'Boer wat zeg je van mijn kippen?
Boer wat zeg je van mijn haan?
Hebben ze dan geen mooie veren?
Of staat jou de kleur niet aan?'

Hoezo? Ik vond het maar een onaardige boer. Blijkbaar vond'tie de kippen niet mooi of hij was erg kritisch. Maar in feite zing je dat niet. (Het was mijn gevoelige hartje die dat invulde.) De tekst is van een onzekere kippenhouder - ik zou het kunnen zijn als ik nog kippen had gehad. Hij vraagt zich af wat de professionele boer ervan vindt.

Welkom in de wereld waarin het heel belangrijk is wat anderen van je vinden. Welkom in de wereld waarin het ook gewoon zo ís dat men er al snel een oordeel over heeft.
Neem de vluchtelingen uit Syrië en omstreken. Dat ene kind op school. De hoogte van de heg van de buren. We schromen er tegenwoordig ook niet voor om dat kenbaar te maken, rechthebbend als we zijn. Het is om onzeker van te worden. Zie ik er goed uit? Doe ik het goed? 

Oordelen en geoordeeld worden. Vandaag kwam ik twee heel mooie afkortingen tegen die ik met jullie wil delen. 

NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander (dus niet gelijk een mening vormen over een boer die je nooit hebt gesproken) en;
'laat je OMA thuis' (Oordeel Mening Advies). 
Luister eens naar iemand. Stel vragen Wees niet zo streng voor een ander. En voor jezelf. 

Zomaar een lesje sociale vaardigheden op een doorsnee donderdagmiddag.

06102015 | wispeltuut en het buitenleven




Hiep hoi. Er staan grote veranderingen op mij te wachten. En Wispeltuut is dol op veranderingen. Zoals ik al eens heb laten weten, staat ons huis te koop. Onbegrijpelijk dat hij nog niet verkocht is. We gaan - zoals ik dat noem - op een huis passen, voor de komende vijf jaar. Deze week begon Reint met het verbouwen, want er moet heel veel gebeuren. Tot zover hadden we het overzicht. Maar dan blijkt er een tuin bij het huis te zitten. Dat wisten we wel hoor. En nu weten we het zeker. Er gaat een wereld voor me open.

We namen per 1 oktober ook de zorg voor de kippen over. En toen gingen de kippen dood. Werkelijk. Nog geen week later. Niet zo maar. Nee, ze zijn woest verscheurd door een boosaardig dier. Kop eraf. Overal veren en heel vieze taferelen. Twee kippen. Tot zover onze verantwoordelijkheid voor de dieren daar. 
Ik ben ook dol op het leren van nieuwe vaardigheden. Wat dacht je van het uitzetten van mollenklemmen? Waar You-Tube al wel niet handig voor is. In België lijken ze er nogal goed in te zijn. Kijk hier en hier maar. De kunst is het vinden van de - dieper gelegen - hoofdgang. Dat wist de buurvrouw nog niet eens. Leuk om te weten, maar ik kan wel een dozijn van die klemmen aanschaffen. Het gazon lijkt wel een maanlandschap. Gelukkig hebben we vijf jaar om dit te herstellen.
Volgende uitdaging; het verwerken van de appels. Nee, niet één, niet twee, maar zo'n tien appelbomen. En een perenboom. Bessen. Frambozen. Aardbeien (ok, dat is van latere zorg) en ga zo nog maar even door. Elke dag een shopper vol. Appelmoes. Appelcompote. Gedroogde appelschijfjes als snack. Appeltaart. Appelcrumble. Appelflappen. Hete bliksem (plaatselijk gerecht met bloedhete appels waar je fijn je tong aan verbrand), appelsap, appelstroop. Je kunt er veel mee, hoor! En dus mag ik doen waar ik zo'n beetje de grootste hekel aan heb na strijken; schillen. Jippie. 
Nog iemand tips wat betreft de appeloogst? Ik raap de appels nu, maar moet je ze niet plukken, voordat ze vallen en rotte plekken krijgen?

Ten eerste kunnen wij die appels - al dan niet verwerkt - nooit allemaal zelf opeten. Ten tweede is de lol er dan een beetje af na twee weken. 
Dus heb ik bedacht om de appelmoes bijvoorbeeld te gaan verkopen voor het goede doel. Ik moet nog wel even potjes hebben, want de mijne heb ik onlangs allemaal weggegooid (zie je nou wel dat je niet zo opruimerig moet zijn?). Dus bij deze een oproep aan mijn naaste omgeving: Ik ben op zoek naar glazen potjes met goed passende deksels. 

Dan ga ik lekker schillen en hoop ik binnenkort de gevulde potjes te verkopen voor het goede doel. Welk doel? De zending. En dan is het kringetje weer rond, want de eigenaren van het huis waar wij op passen zijn uitgezonden zendingswerkers. En zo zitten we hier nooit stil.

Ps. Zie je die kast? Die heb ik bedacht en heeft Reint gemaakt. Daar ben ik gewoon heel blij mee. En trots op. 


01102015 | wijze woorden in oktober


Soms schrijf ik een brief naar mijn oma. Heel ouderwets en melancholisch met de hand. En ik kan je vertellen dat het heel moeilijk is. Echt.

Genoeg gespreksstof. Ik informeer naar haar, schrijf over de kinderen, mijn bezigheden... Je zou denken dat je dat met gemak wegschrijft. 
Maar je krijgt na drie zinnen al kramp in je vingers. Ik ben helemaal niet meer gewend om te schrijven. Met mijn wijsvinger te typen op mijn mobiel of met vier vingers op het toetsenbord van mijn laptop - geen typdiploma - is te doen, maar schrijven... aiaiai. 
Typisch gevalletje 'kind van deze tijd'.

En dan nog iets. Een brief zonder het gebruik van een emoji. Je weet wel, de plaatjes die tegenwoordig onmisbaar zijn in je app-gesprek. Want oma kent dat hele fenomeen waarschijnlijk niet (al is ze echt goed bij). Voor je het weet staat er een schaterend poppetje aan het einde van de zin. In de eerste brief heb ik er maar even bij gekrabbeld wat het betekent. 
Ik betrap me er al typend op dat ik ze ook wil gebruiken in mijn blogbericht of mail. Heel af en toe doe ik dat, maar het staat niet professioneel. Dat ben ik ook niet, maar toch... 
Zo aan het eind van de zin een dikke knipoog, om de boel een beetje luchtig te houden; 'zo serieus was het nou ook weer niet' zegt de emoji dan. Alsof je zonder die maffe, gele koppies ineens niet meer kan zeggen wat je bedoelt, lijkt wel. En dan heb je natuurlijk nog een serie aan gebaren, dieren, voedsel, gebouwen en voertuigen, symbolen... handig dat het is! 

Gisteren volgde ik workshops op onze basisschool. Heel leerzaam en ook mooi om (veel te kort) als ouders even van gedachte te wisselen. De eerste ging over meer- of hoogbegaafdheid. 
Wat meteen opviel waren de grote digiborden in de klas. Zo gaat dat tegenwoordig. De spreken plugt de kabel in zijn laptop en je hebt de presentatie staan, zonder gehannes met een wankel, half gescheurd dia-scherm. Hip hoor. 
Moet je natuurlijk wel weten hoe het werkt. Het werkt namelijk op de lachspieren. Ik denk dat het plaatsvervangende zenuwen zijn. De tweede dia die weigert te komen (natuurlijk gepaard met de opmerking; heel handig, maar dan moet'tie het wel doen) en als je met je vingers iets te dicht bij het scherm kwam, sprong het beeld naar de overzichtspagina. Lollig hoor.
Maar goed. Het beeld erbij. Schijnt dat alles dan beter beklijft. Als luisteraar is het toch ook prettig om een grafiek te zien bij de percentages die de spreker noemt. Het is alsof je het dan eerder gelooft. Ze kan wel zeggen dat zoveel procent een gemiddelde intelligentie heeft en nogwattes procent meer-of hoogbegaafd is, maar de bult in de grafiek verklaarde meteen alles. Zo gaat dat. Ik heb altijd geleerd dat een presentatie ook gehouden moet kunnen worden als de apparatuur weigert. Ik vraag me af of we dat nog kunnen. Ik vraag me ook af of we nog zonder plaatjes kunnen luisteren. Het leven lijkt tegenwoordig wel één groot, kleurrijk stripboek te moeten zijn, anders haken we af.

Workshop twee ging over gedrag. En dat verklaarde een heleboel. De cijfers wisselen nog wel eens, maar laten we het erop houden dat de boodschap van de ander nagenoeg staat of valt bij de non-verbale communicatie. Wat is de toon? Hoe kijkt de persoon? Welke houding heeft de persoon? Dat weten we allemaal wel, denk ik. Vooral als we luisteren, letten we daar op. Heel fijn. Maar voor mij was het even een frisse wind door mijn 'huishouden'. Hoe vaak klinkt er irritatie door in je stem? 'Doe je laarzen aan,' commanderen, terwijl je zelf nog van alles aan het doen bent en je kind niet aankijkt; lekker gezaghebbend, maar niet heus.
Het is duidelijk. We hebben beeld nodig. Tekst met beeld maakt meer indruk. Vandaar dat we selfies maken. 
En daarom zijn we zo waanzinnig blij met de emoji's. Ze helpen ons om oprecht excuses aan te bieden. Ze zetten kracht bij als we ergens gefrustreerd over zijn. 

De vraag blijft natuurlijk of het oprecht is. En of we dit moeten willen. Want als je echt beeld wil bij je tekst, dan spreek je elkaar 'face to face'. (Daar hebben we geen Nederlandse uitdrukking voor?)
En daarom zijn die emojis niet alleen handig, maar ook een typisch gevalletje 'kind van deze tijd'. Want we sturen de hele dag door vluchtig een appje naar deze of gene. Scheelt weer een o zo gezellig, maar tijdrovend telefoongesprek of bezoekje. om maar een voorbeeld te noemen.
Ja, die gele monsters zijn net als het ouderwetse pac-men. Ze vreten aan ons 'echte' leven. Houden al dat haastige, vluchtige, flitsende en oppervlakkige in stand. 
Ik overdrijf een beetje. Maar hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Er zijn al heel wat studies gedaan naar de gevolgen van dergelijke ontwikkelingen. Het beeld moet het leven niet vervangen. Daar worden we vlak van. Eenzaam. Ongeconcentreerd. A-sociaal. 
Tegenwoordig geven we sociale vaardigheden op school. Wat ik van harte toejuich. Bewust te zijn van jezelf en je (non-)verbale gedrag. Een redelijk zelfbeeld te hebben. Oog voor een ander. Oog voor verschillen. 
Het is belangrijk dat we niet een digitaal zelfbeeld hebben. We zijn hopelijk meer dan een profielfoto en kunnen onszelf ook uitdrukken zonder printer. Een krachtig verhaal zonder powerpoint. Want we zijn nog steeds mensen van vlees en bloed. Met veel meer in huis dan een het toetsenbord kan weergeven. Als we apparaten uit kunnen vinden, moeten we nog niet zelf een apparaat willen zijn of er zodanig afhankelijk van te zijn dat we bij een stroomstoring zelf ook 'uit' gaan.

Maar deze tas vind ik wel heel leuk. En het is dan ook meteen de uitspraak van deze maand.
bron: redbubble