28012015 | dromen uitgestippeld




Ik gaf af en toe eens een workshop. Ik knutselde wel eens wat zonder er echt een bestemming voor te weten. En ik droomde. Om er iets mee te doen. Om anderen te ontmoeten, te inspireren, te creëren. En nu komt daar verandering in.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zo vaak ongeduldig was. En het me onrustig maakte. Ik wilde iets. Maar wat, hoe, waar... De komende tijd zal ik meer vertellen, naarmate de plannen concreter worden. Maar het ligt in ieder geval vast dat er in de toekomst wat dromen werkelijkheid worden. Op dit moment ben ik nog een beetje aan het puzzelen en brainstormen, maar over ruim een maand is het zover. Klinkt een beetje vaag misschien, maar dat is het ook nog.
Ik ben alleen gewoon heel erg blij en dat wilde ik even kwijt. ;)

26012014 | vervelen is vervelend I



Je hoort het wel meer. Kinderen die zich vervelen. En dan vervelend gaan doen. In plaats van kleuren op het papier, de stift over je eiken tafel laten dansen. De doos met LEGO omgooien, twee blokjes aan elkaar bevestigen en daarna door de hele berg lopen tot alles onder de bank geschopt ligt. Slagveld-principe noem ik dat. En dan is het te hopen dat ze niet eerst al datzelfde hebben gedaan met de auto's, poppenspullen en de puzzels. Dagelijks leuren om een filmpje of - als ze wat ouder zijn - achter het scherm hangen voor een game. 

Er ligt niet elke dag sneeuw. Je gaat niet dagelijks naar de kinderboerderij. Laat staan naar de dierentuin. Ik ben er ook geen voorstander van om de hele middag met de kindertjes koekjes te bakken of te knutselen, al is dat met regelmaat wel erg gezellig en nuttig om te doen. 
Er zijn sites als pinterest en welke.nl waar je massa's aan creatieve inspiratie kunt vinden. Maar daar heb ik het niet over. Ze moeten zichzelf kunnen (blijven) vermaken. En in dit seizoen kan dat niet altijd buiten.
Kiwicrate leek me enig. Maandelijks een knutselpakket toegezonden krijgen, maar dat is dus ook behoorlijk duur. En dat kan ik zelf ook, denk ik dan. 

Wel of geen tv. Hoe oud ze ook zijn; er zijn kinderen die zich vervelen. En dat kan heel vervelend uitpakken. Zelf merk ik dat ik alleen al chagrijnig wordt van het gemopper, laat staan dat je dan ook nog baalt van de stift op je behang (hier is het gelukkig nog niet zover). Het gaat erom dat een kind leert spelen. Eerder kon Lev zich goed vermaken, dat nam de laatste maanden sterk af. Misschien ook omdat zijn zusje er is. Ik merk dat Leah Nore erbij gebaat is om af en toe 'opgesloten' te zitten in haar box. Dus beperk ik soms Lev z'n speelvrijheid ook. 
Hij heeft één soort speelgoed beneden staan, de rest staat boven op de kast. Ten eerste voorkomt dat het slagveldprincipe en ten tweede merk ik dat de verveling juist toeneemt als het speelgoed toeneemt. Uiteraard mag hij op eigen initiatief wisselen van soort - mits alles opgeruimd is - en dan heeft hij nog een doos met beestjes, een paar boeken van de bieb en zijn gereedschapskoffer binnen handbereik. En puzzels. Hij hoeft het maar te vragen en hij mag kleuren. 

Gebrek aan speelgoed is er niet. Zoals ik al zei; ik help hem regelmatig op weg. Maar die spanningsboog is zo kort. Even op de piano, even op het bord krijten, even... Is dat misschien het probleem? Niet dat hij wisselt van bezigheid. Maar die onrust? Begrijp me goed, dat wisselen is het niet. Maar wel dat de grens zo overschreven is. Drie keer wisselen en dan... Schoppen tegen alles wat op de grond ligt. Gooien. Afpakken van Leah Nore (of andersom). Spullen uit mijn kasten of lades pakken (zoals rietjes, zucht). 

Ik ben hier niet de dependance van de speelgoedwinkel, moet ik eerlijk zeggen. Ik vraag me af in hoeverre een kind gebaat is bij allerlei soorten speelgoed. Denk maar aan het 'in-de-hoeken-spelen' op school. Kun je ook niet halverwege wisselen. Het is hier anderzijds ook geen museum. Er mag gespeeld worden. Twee keer per dag (tussen de middag en na het avondeten) wordt er opgeruimd. Tussen de middag, omdat ze dan overnieuw kunnen beginnen en de eventuele verveling van de morgen niet doorzet na de lunch en 's avonds, omdat er dan fatsoenlijk gezogen kan worden en het gewoon prettig is.

Een daarbij komende vraag betreft zijn vierde verjaardag. Het duurt nog even. Ik maak zelf een tent, omdat hij nog steeds dol is op het maken van 'holletjes'. Dat ding kan van de zomer ook in de tuin. Ik kan natuurlijk allerlei praktische dingen vragen als een broodtrommel en een rugzak. Maar er komt natuurlijk ook speelgoed. Prima. Maar wat? Waar doe je hem een plezier mee? LEGO, Playmobiel. Ik weet het. Allebei? Hmmm. Auto's. In de buurt hebben ze een winkel met binnenspeelzand. Soort klei, maar dan zanderig. Vindt'ie hardstikke leuk. Wie weet ontpopt hij zich tot een ware knutselaar als hij eenmaal op school zit. Knutselmateriaal dus. Ideeën genoeg, maar nogmaals; waar doe je hem een plezier mee? En belangrijker nog; hoe leer je je kind zijn eigen spel te spelen? 

26012015 | de dag dat ik jarig was






Allereerst; bedankt voor de lieve wensen en woorden op mijn vorige blog. Ik heb een leuke dag gehad. En een gezellig weekend. Ondanks alles.

Hè ja, lekker pessimistisch. Na het vorige bericht geschreven te hebben, overviel me plots een scherpe buikpijn, gepaard met misselijkheid en flauwvalneigingen. Waar kwam dat ineens vandaan? Vooral de harde buiken waren niet bepaald geruststellend.
Gelukkig stond er pizza op het menu. Ik at er geen hap van en lag kreunend en sniffend op de bank, want wat voelde ik me belabberd. Misschien dat een pijnstillertje zou helpen? Waren het mijn darmen of protesteerde mijn zwangere buik?
Ik ben sowieso geen held met het slikken van pilletjes, maar - laten we het netjes houden - gelukkig had ik al een emmertje naast de bank staan. 

Wat een ellende. Ik heb me gedoucht en ben in bed gekropen. Om vervolgens nog steeds niet heel erg fit vanaf de vroege morgen naar het plafond te liggen staren. (Had ik wel genoeg hapjes in huis? Ik moest de frosting voor de taart nog maken. En was ik verder niets vergeten?) 
Op trillende kippenpootjes stond ik vier uur later het ontbijt klaar te maken. 
O nee, eerst begon Lev de dag al jammerend. Buikpijn. Hij hoefde geen taart. Eenmaal aan de ontbijttafel had hij dat typische kuchje. Mijn emmer schoof ik behendig door naar zoonlief en dat was dan zijn verjaardagscadeau voor mij. Ik kon het spijtig genoeg niet waarderen, dat begrijp je wel.

Volgende etappe. Taart. Die dus helemaal niet gaar bleek te zijn in het midden. Snel de oven aan, taart er nog even in. Afkoelen in de koude buitenlucht. (Denk tussen elke handeling even een pauzemomentje op de stoel, want ik ging zowat van m'n graadje. Daar heb ik nogal snel last van.)
De eerste en beste vriendin die op dat moment binnenstapte bleek die ochtend mijn steun en toeverlaat. Want vergeet niet dat ik nogal wat vergeet als ik zwanger ben. Als een kip zonder kop. Toktok.
Het uitbesteden ging me dit keer heel makkelijk af. Ik nipte wat aan mijn thee. Voelde me langzaamaan wat beter. Lev stuiterde inmiddels weer rond met zijn vriendjes, alhoewel hij inderdaad geen hap taart nam. De lieverd stelde zelf voor aan zijn vriendjes om het 'holletje' dat ze boven op bed gemaakt hadden weer op te ruimen. En het was werkelijk alsof er niets gebeurd was toen ik hem na de middag naar bed bracht. Terwijl de kindertjes sliepen, kwam ik even tot rust. En 's avonds ging het al stukken beter. Ik ben gruwelijk verwend en het was erg gezellig. Hoe alles toch nog goed kwam.

Kijk hier eens, naar 'women in real life' (#womenirl)  waar het allemaal nog meer niet gaat zoals je van tevoren had bedacht.

22012015 | nog één nachtje slapen





Morgen hoop ik zevenentwintig - let wel zeven-en-twintig - te worden. Wat een guppie hè? En dat is dan getrouwd, met een derde kind op komst. Zoals ik pas hoorde; "Zo jong en dan al zo'n groot gezin!" Kom op zeg, ik ben toch geen uitzondering? Lees ik tot mijn verbijstering ergens op het wereldwijde web dat ik als jonge huisvrouw dus officieel mijn leven vergooid heb. Ha!

Ik bak lekker een taart om dat te vieren. De carrotcake van Pauline (ja alweer en alweer van Pauline). En om tot rust de komen (de kindertjes liggen knock out in bed) haak ik ijverig verder aan mijn mandje. Wordt het niet enig? En wat vind je van de bordtekening die ik maakte, voor mezelf? Als een kind zo blij. 

Ach ja. Ik heb zo mijn momenten dat ik denk; waar doe ik het allemaal voor?! Maar laten we wel wezen; dat ligt soms aan mezelf en het is ook lang niet altijd zo. Er is nog zoveel meer om dankbaar voor te zijn en van te genieten. Dus ga ik dat morgen doen. Met het voornemen een ideale balans te vinden tussen de gastvrouw uithangen en zelf jarig zijn. Want dat is bijna een levenskunst. Het bakken van de tweede taart heb ik al uitbesteed aan mijn grote zus. Dat is haar wel toevertrouwd. Iemand verder nog tips? 

Ps. Pipperdepip. Ik ben nog zo'n duizend boodschappen vergeten!

21012015 | kokosbollen in plaats van dollen







Vandaag zijn de nationale voorleesdagen van dit jaar begonnen. Voorlezen is ontspannend en leerzaam; belangrijk dus. Vandaar dat ik regelmatig wat tips plaats. Ik wilde eerst zeggen dat we vandaag veel te druk waren voor het voorlezen, maar dat is helemaal niet waar. 

Vrijdag hoop ik te verjaren, dus er staat deze week nogal wat op het programma. Vanmorgen boodschappen doen, morgen bakken en vrijdag de hele dag visite. Lev werd uitgenodigd bij een vriendje, dus ik kon op m'n gemakje door de supermarkt dwalen met Leah Nore. Dat was wel nodig, want ik ben ontzettend vergeetachtig, chaotisch en onhandig op het moment
Vanmiddag kwamen er twee vriendjes hier spelen. Vanaf binnenkomst was het meteen schreeuwen, rennen en gooien. Nou, niet dus. Na een aantal keer ingegrepen te hebben, besloot ik hen aan het werk te zetten. De kidsproof kokosbollen van Pauline, waarvan ik eerder al het recept voor de havermoutkoekjes van had gebruikt.

Ze zijn wat droog uitgevallen, omdat Lev met z'n vriendje de banaan aan het opeten waren, in plaats van hem plat te prakken, terwijl ik met nummer drie eiwit aan het kloppen was. Ik dacht dat het wel kon, maar nee. De smaak is overigens prima, en dat terwijl er helemaal geen suiker in zit. 
Sowieso een heel makkelijk recept om met kinderen te maken - mits ze dus niet de banaan opeten - want er zitten maar drie ingrediënten in en een snufje zout. Elk was verantwoordelijk voor één ingrediënt en ze moesten elkaar helpen tijdens het wachten. Dan krijg je heel aandoenlijke gesprekken; "Hoe gaat het met de ei?" "Ja goed. Hij wordt helemaal steeds groter gebibberd." 
Om de beurt drie bolletjes opscheppen - ze lazen tussendoor nog een boekje - en daarna wat drinken. 

Tijdens het drinken heb ik een verhaal voorgelezen. Een ander deel uit de serie van Boer Boris, waarvan een boek nu het prentenboek van het jaar is. Tegen de tijd dat we klaar waren, konden we beginnen aan de kokosbollen. Yum!
Zo sloegen we meerdere vliegen in één klap. Je bent zo een uur verder en ze vermaken zich heerlijk. Niet dat ik dit elke keer ga doen, maar het was voor vandaag zeer geslaagd. Tranen met tuiten toen er afscheid werd genomen, want ze hadden ook nog langer buiten willen spelen. Ha!

16012015 | telefoondraad




"Hé wat leuk, aan het haken?"

Nou nee, nog niet. Ooit kreeg ik heel veel wol van een kennis van mijn schoonmoeder. Enthousiast en dankbaar begon ik met het haken van een sprei voor Leah Nore. Maar nog niet eens een derde deel gehaakt en ik was het spuugzat. Het ding werd loodzwaar en ik kwam wol tekort. Het project werd uitgesteld tot 'ooit' en belandde op de zolder in een tas. En daar staarde hij mij elke keer beledigd aan als ik boven kwam. 
Vorige week kreeg ik nog zo'n zelfde soort lading wol, alleen dan in het blauw. Zo mooi, zo mooi... Maar het paste niet bij de deken - vond ik - en het idee van die deken was ondertussen allang vervangen voor sprei LEKANDE van de IKEA.  

Ik bedacht iets anders. De wol is te vervilten. En dus ga ik dat ook doen. En zodoende. Ik trok de hele halve sprei weer uit tot telefoondraad, waar ik in totaal wel minstens drie uur mee bezig ben geweest. De bol wol is zo groot als een voetbal. En hier vond ik een leuk patroontje (veel overzichtelijker dan zo'n erom eindeloze lap) en die ga ik veelvuldig maken. En wat ik er daarna mee ga doen is een verrassing. 

Ik heb mijzelf ondertussen wel beloofd dit écht af te maken. Help me even herinneren als het resultaat uitblijft... En voor degene die geen steek van haken of breien begrijpt, maar dit wel wil; de site van Drops garen bevat heel veel duidelijke instructievideo's.
De wol is overigens LANA GROSSA FELTRO

15012015 | thuiskomen



Vanmorgen hebben we tegen de wind in gefietst, met z'n drietjes. We scandeerden "eierkoek met suiker" omdat ik dat beloofd had voor tussen de middag. 
Leah Nore stopte haar handjes onder mijn jas - ze zit tegenwoordig achterop - leunde met haar hoofdje tegen mijn rug. Lev slingerde over de weg en kwam bij sommige vlagen nauwelijks vooruit. 
En toen waren we thuis. Leah Nore viel, twee stappen voor de deur, nog languit en brulde zo hard, dat ze maar meteen naar bed ging. Lev kreeg tijdens de lunch de beloofde eierkoeken met suiker. We zaten nog na te hijgen tussen de happen door. Rode wangen, Verregende haren. Na het eten dook Lev ook in bed, ik heb me op de bank gevleid met een fijn tijdschrift. Even opwarmen en uitblazen.

En wat is het dan heerlijk de behaaglijke warmte van je huis in te stappen. En weg te dromen bij mooie en fijne dingetjes. Ik ben bijna jarig, dus dan kan ik misschien nog wat verwennerijtjes bedenken. Het boek van Fine Little Day bijvoorbeeld. Met lekker veel inspiratie. En een taal die ik niet begrijp.

Het boek van Fine Little Day
Of zo heeft Bloomingville een 'kinderafdeling met deze catalogus, waar een schattig serviesje in staat wat ik nooit zal aanschaffen. Net zoals hun tipi, want ik ben van plan er zelf eentje te naaien voor als Lev jarig is. Bloomingville heeft overigens nog veel meer moois (en duurs).

En als we dan toch verdwalen in al die fijne dingen, hier nog zo'n lekker recept (staat aan het eind beschreven). Voor de belangstellenden; suikervrij. Raw Food Brownies. Yum.

13012015 | HAVERMOUTKOEKJES









HAVERMOUTKOEKJES zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen

Na de kleine teleurstelling op de havermoutbiscuits van de IKEA, stuitte ik op het recept van Pauline. Vandaag hebben we ze gebakken, buiten hebben we toch niets te zoeken met dit regenachtige weer. Lev kon meteen de handen uit de mouwen steken, wat hij altijd heel serieus neemt. We hebben ze natuurlijk lekker met z'n allen op zitten eten.Ik draaide bijna mijn pols uit de kom, omdat ik amandelen fijn moest malen; volgende keer misschien toch kant-en-klaar halen. Gemalen is toch wat fijner, dan worden de koekjes misschien wat minder brokkelig. Ze blijven wat zacht, maar dat schijnt te horen.

Wat heb je nodig?
2 bananen | 100 gr havermout | 35 gr amandelen gehakt | 40 gr kokos | 25 gr cranberry’s | 20 gr kokosvet | lepels, vorken en een spatel of pollepel

Zo maak je het;
* Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
* Prak de banaan glad met een vork.
* Voeg alle droge ingrediënten toe en meng het door elkaar.
* Laat het kokosvet smelten en meng dit door het deeg.
* Bekleed een bakplaat met bakpapier.Vorm met 2 lepels, 12 hoopjes van het deeg op de bakplaat en druk ze iets aan met de bolle kant van de lepel.
* Bak de havermoutkoekjes in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.
* Af laten koelen, ondertussen een kopje thee zetten en dan lekker smullen. 

Pauline, bedankt voor het lenen van je recept. De volgende die ik ga maken, zijn je kokosbollen!

En zien jullie die megahandige klem om mijn zak havermout? IKEA natuurlijk weer. Voor €1,49 heb je een  set van 30 grote en kleine klemmen. 

13012015 | voorleestips





Voorlezen is leuk. Ik houd er het meest van om verhaaltjes voor te lezen, maar soms heb je van de leuke zoekboeken of boeken die net een beetje anders zijn. 

Lev z'n favoriet van deze week is 'buitenbeetjes dik en dun' van Guido van Genechten, uitgeverij Clavis.
Het kind leert niet alleen tegenstellingen, maar moet ook verbanden kunnen leggen (Wie heeft net een boterhammetje met choco gegeten? En wie mag naar het feestje?) Jammer dat het maar een paar bladzijden zijn. Het had gerust dubbel zo dik mogen zijn, wat ons betreft.

Ik vind de boeken van Peter Spier ook erg leuk. Mijn ouders hebben het boek 'Alweer niets te doen' en wij kochten onlangs 'Mensen, mensen wat een mensen!' over de verschillen tussen mensen in uiterlijk, gewoonten en cultuur. Leerzaam en leuk, want er is ontzettend veel te zien. Mooi detail; de eerste plaat is het paradijs, met Adam en Eva. Toch even een kleine verwijzing naar de Bijbel. 

En dan nog eentje. In het Engels, dus nog iets te hoog gegrepen voor Lev, maar zo leuk; 'The book with no pictures' van B.J. Novak, uitgever Penguin Putnam Inc. Een bestseller in New York, als ik het goed begrijp. Dat kan ik me wel voorstellen. Onderstaande video geeft je een indruk van het boek. Als ze hier wat ouder zijn, is het zeker een boek waar ze lol om zouden hebben. Wie weet volgt er een vertaling. Wat ik er ook zo leuk aan vind, is dat het op een humoristische manier een 'tekstboek' aantrekkelijk maakt. Op naar de grote-mensen-boeken.

Veel leesplezier!

12012015 | suikervrij




Ik ben natuurlijk een bevooroordeelde IKEA-fan. Maar toen ik deze koekjes zag - de suikervrije haverbiscuits van het Zweedse bedrijf, was ik meteen enthousiast. 

We willen hier namelijk minderen op de toegevoegde suikers. Waarom? Volgens berichtgevingen eten we zo'n 30 tot 50 kilo toegevoegde suiker per jaar. Per persoon. In het ergste geval is dat dus bijna een pak suiker per week. Dat is veel te veel. Zeker met mijn hongerige hormonen is het lastig om niet teveel toe te geven aan snoepdrang. Snoepen doen we allemaal graag. Waarom houden we zo van zoet? Verklaring; de zoete (en vette) moedermelk is het eerste dat wat je tot je neemt. En blijkbaar blijft de behoefte daaraan je hele leven hangen. 
Laat het nou niet zo goed voor je zijn, daaraan toe te geven. Denk aan welvaartsziekten, maar ook aan alzheimer, depressie en op jonge leeftijd overgewicht.
Afgezien van het ongezonde, is suiker ook verslavend. Ook dat leidt tot problemen. Dan hebben we het natuurlijk wel over buitensporig gebruik. Maar dat is onbewust al bij velen het geval, denk ik. Je hoeft niet elke dag bij de Mac te zitten, om veel suikers en ongezonde vetten tot je te krijgen.

Maar goed, zonder toegevoegde suikers dus. En dat valt niet mee. Zelfs aan de kipfilet is suiker toegevoegd. Dan ben je dus blij als je iets tegenkomt, waar geen suiker in zit.
Zo ook de havermoutkoekjes van de IKEA. "Suikervrij" jubelt de verpakking. Fijn. En zo duur zijn ze niet; €1,69 voor 9 koekjes. 
Ze zijn lekker. Knapperig en smaakvol. Dat is fijn.
Maar dan lees ik de verpakking nog eens na. Zoetstof. E965. Volgens de kenner een nog niet goed onderzochte stof, dus er valt niet zoveel over te zeggen. Maar voor mij is dit een afknapper. Ik ben niet helemaal anti-E, maar het feit dat er dan iets aan toegevoegd is om het zoet te maken, dat wil ik nou juist niet. Om uiteindelijk minder suiker tot je te nemen, moet je ook niet zo zoet meer eten; pas dan wordt de 'zoete honger' minder. Dan is het makkelijker om geen suiker meer te willen. Denk aan fris- en fruitdrank, broodbeleg, tussendoortjes of wat dan ook.
Deze documentaire laat zien dat suiker niet alleen bijna overal in zit, maar ook nog eens heel erg verslavend is. Niet verzadigend ook. En dan hebben we het over suiker, maar dus ook over toegevoegde zoetstoffen.

Dus dan toch maar zelf bakken. Klik hier voor een lekker recept. Morgen eens proberen.
Eerlijk is eerlijk; die dingen van de IKEA zijn wel heel erg lekker.

09012015 | schooltje spelen








Na een poos mopperen, corrigeren, straffen en hopeloos zuchten, was ik een beetje uitgedacht. Wat doe je met twee kinderen, waarvan de één zich stierlijk verveelt en de ander alleen maar slaapt of op schoot wil zitten omdat ze zielig is (lees; verkouden)?

Zoals zoveel mensen zeggen; Lev is toe aan school. Hij gaat niet naar de peuterspeelzaal en het vriendje waar hij tot voor de kerstvakantie twee keer per week een ochtend mee speelde, zit nu op school. En die onderbrekingen miste hij ook duidelijk. Dus gingen we zelf maar schooltje spelen. Allemaal aan tafel en leren maar. Puzzels, kleuren en letters leren. Leah Nore deed gezellig mee. Aangezien ik haar de stiften (van de IKEA; heel fijne dingen!) niet toevertrouw, kreeg zij het magnetische tekenbord. Ook viste ze - met een beetje valsspelen - wat puzzelstukjes met een magneetje op. Puzzelen is niet d'r hobby. Ze duwt alleen maar op de stukjes en wordt nog boos ook, als ze er niet zomaar ingaan. Tegenwoordig vraagt ze in ieder geval om 'mama' in plaats van dat ze gaat gillen. We boeken vooruitgang.

Lev heeft al vaker met mij geoefend met letters. Zijn naam, de letters van 'papa's werk' enzovoorts. Hij herkende de V van V&D in de stad en vroeg regelmatig; 'wat staat daar?' Destijds kreeg ik van mijn schoonouders hun 'aap-noot-mies-plaat' wat een enorm succes was.
Een tijdlang heb ik een slinger boven de tafel gehangen met cijfers. Ook dat was leuk. Elke hap werd geteld. Vandaag pakte ik een spelletje erbij, wat we ook al een poosje hebben. Het zijn kaartjes met een plaatje en het woord op de voorkant, op de andere kant alleen het woord. En wat schetst mijn verbazing?
Lev leest zo een aantal woorden - zonder het plaatje - weg! Niet te geloven, ik wist helemaal niet dat hij dat al kon!
'S-O-M, SOM' leest hij. En vervolgens ook 'lip' en 'pop' en 'kok'. En een plezier dat'tie had! Wat een gezelligheid. Leah Nore brabbelt vrolijk mee. Niks geen gesnotter en gehang. Niks geen gemopper.

Dus deze moeder moet toch maar vaker zoonlief (en dochterlief) aan de tafel aan het werk zetten. Eigenlijk wist ik dat allang, eerder deed ik dat veel vaker. Maar dan versloft dat wat en heb ik er geen zin in of tijd voor. 
Ik ben overigens eigenlijk helemaal geen voorstander van dat gepush van kinderen - ik ben zelf nogal prestatiegevoelig, dus weet hoe vervelend die druk kan zijn. Maar blijkbaar kunnen ze soms meer dan je denkt, of hebben ze behoefte aan uitdaging. Nou juf; hij komt eraan!

Tot slot. De kinderen hadden niet alleen last van hun eigen gevoelens, maar ook van die van mij, denk ik. Ik leende een poosje terug een boekje uit (ja, Pamela Druckerman weer) en toen ik het terugkreeg, sloeg ik het open. Ik citeer;
"Franse moeders zijn buitengewoon begaan met hun kinderen, maar ze vinden ook dat je een overstuur kind het beste objectief en kalm tegemoet kun treden. Dan kan je kind zich aan je spiegelen."
En dat was dan weer een leerpuntje voor mij.