29072014 | juf Wispeltuut





Sinds kort hangt hier een echt ouderwets schoolbord. En de muren zijn maagdelijk wit - voor hoelang? Starend naar het bord, zit ik weer eens te denken. We denken heel wat na, Wispeluut en ik. 

En dan kom je tot de conclusie dat je elke dag leert. Meer over jezelf, je kinderen en het leven bijvoorbeeld. 
Wat ik vandaag heb geleerd? Dat het 'soms toch wel vaak net even helemaal anders loopt'. Dat je dan maar het beste een beetje mee kan deinen op de woeste golven van eb en vloed, om het maar eens poëtisch te beschrijven. En dan maar doen wat voor handen komt.

Ik ben de hele nacht in de weer geweest met vieze handdoeken, een teiltje, bevuild beddengoed en een heel beroerde Lev, het arme jong. Ik was 's morgens al versleten voor ik ook maar een teen uit bed had gestoken. (Dat is mijn straf, na mijn uitgesproken blog over al dan niet slapende kinderen, haha!) En ik had vandaag nog wel zoveel willen doen. Het lijstje liet ik voor wat het was - heel confronterend als dat zo pontificaal in je open keuken hangt - en ik heb met zoonlief op de bank gezeten, boekjes gelezen, over zijn buik geaaid  en muntthee gedronken. Tussen de verpleging door de ramen nog net even kunnen doen en om 's avonds, toen de schare boven eindelijk in diepe rust was, ben ik in het al sneller verdwijnende avondlicht nog even de tuin gaan doen. Roosjes snoeien op de tast, een hele pijnlijke beleving kan ik je vertellen. En de rest doen we morgen wel weer. 

Ik las eens in het boek van Elisabeth George dat je je elke dag af moest vragen wat je kon doen om te dienen; God, je man en gezin, anderen... Nou, dat was dus vandaag niet mijn eigen lijstje. Helemaal vloeiend loopt dat niet hoor, ik doe er even over om dat te accepteren en niet te gaan zitten balen of somberen. Een leerpuntje dus.
En wat heb jij vandaag geleerd?

28072014 | zonsopgang









Leah Nore is erg ziek geweest, vorige week. Gelukkig kreeg ze iets voorgeschreven door de dokter, zodat ze niet uitdroogde. Zo zielig om haar zo zwak en pips te zien. Ze kon niet eens meer kruipen en liet haar hoofdje hangen als ik haar optilde. Dan zie je maar hoe kwetsbaar het leven is. Ze voelde zich vandaag duidelijk een stuk beter. Gelukkig maar. Ze heeft heel wat uurtjes op haar kamertje doorgebracht en zeg nou zelf, dat is toch geen straf? Haar kamertje is net een alternatieve fruitmand.

Het moest eerst een soort oude-school-stijl uitstralen, maar uiteindelijk is het een hippere versie geworden. En o, wat ben ik toch fan van de IKEA. Het rode stoeltje op de eerste foto is ook van de IKEA, ik vermoed uit vroegere jaren. Ik heb hem gered uit de kringloop voor nog geen twee euro. Haar 'lappendeken' komt ook bij de Zweedse woonwinkel vandaan. Verder is het ook veel gekregen goed, hoor. Het bedje en de commode stammen nog uit het tijdperk dat mijn man baby was (zo'n leuk idee dat hij er ook in heeft gelegen) en ook de aap-noot-mies-plaat komt bij mijn schoonouders vandaan. Als ik goed kijk, dan heb ik nauwelijks zelf iets aangeschaft. De schildpad op de stoel en het vestje haakte mijn zus, het vilten klokje is een kraamcadeau van mijn moeder. Ook het speelgoed is gekregen. En het konijn maakte Reint - mijn ontwerp en ik gaf het ook maar een likje verf. Voìla. Haar kamer doet me denken aan de zonsopgang, met die kleuren en het licht.

Nore betekent ook 'De Heere is mijn licht', zoals in psalm 27. Het is net of ze me daar telkens aan herinnert. Gisteren ging de preek over Simson, wat ook iets in die richting betekent; 'opgang van het licht.' Is dat niet hoopgevend, ook in deze donkere tijden van oorlog, geweld, rampen en al het andere leed? In tijden van zwakheid, ongeloof en verstikkende, meeslepende zonden? 

"Ulieden daarentegen, die Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan, en er zal genezing zijn onder Zijn vleugelen; en gij zult uitgaan, en toenemen, als mestkalveren." Maleachi 4:2

25072014 | slaap kindje, slaap



Ik hoor zo vaak van ouders dat hun kinderen regelmatig 's nachts bij hen in bed liggen en kinderen die de hele avond uit hun kamer komen of vragen om een slokje water en weet ik niet wat allemaal, van baby's die na een half jaar nog 's nachts 'komen' en gevoed worden of alleen maar slapen in de aanwezigheid van moeder die naast het bed ligt en als een geoefende soldaat de kamer uit tijgert om kindlief niet wakker te maken (wat dan helaas toch weer gebeurt en dan begint het ritueel weer opnieuw). Ik hoor over vaders die op een matras in de woonkamer liggen of met oordoppen in. Over 'troostende' opmerkingen dat het vast wel over is als ze achttien jaar zijn en dat het er nu eenmaal bijhoort; die gebroken nachten.... Ik hoor het zo vaak, dat ik me afvraag of het bij ons wel allemaal goed gaat. Misschien mishandel ik mijn kinderen?

Laten we voorop stellen; uitzonderingen daargelaten. Er zijn kinderen met hechtingsproblemen of zieke kinderen en dan snap ik dat het soms wel eens anders ligt. Ik heb hier geen ervaring mee, alhoewel ik voorzichtig wil zeggen dat ik dan nog geloof dat ook hierin rust, reinheid en regelmaat van belang is. Het is niet gewoon als kinderen niet goed kan slapen. Dat wordt 't ook niet, mijns inziens. Maar ja, wat doe je eraan? Vandaag had ik het hierover met een vriendin. Bij deze mijn ongevraagde adviezen;

Om te beginnen vraag ik je om alle onzin in tijdschriften niet aan te nemen als waar. Om het beestje maar een naam te geven; ik verbaas me wel eens over het uitgangspunt van bladen als 'wij jonge ouders' enzo. Het is fijn om te weten dat andere ouders ook worstelen met het tandenpoetsprobleem of het 'staat-mijn-kind-weer-om-elf-uur-in-de-woonkamer-en-nu-dilemma'. Maar nogmaals, dat hoort er niet bij! 

Ja, de eerste nacht dat Reint en ik alleen thuis waren met Lev was een soort estafetterace waar we nooit voor getraind hadden. Het is loei-spannend en uitputtend. Maar wat een voldaan gevoel hadden we toen de kraamverzorgster ons complimenteerde. Nacht twee. Ik ging er geloof ik twee keer uit (ik heb er zelfs ergens nog een overzichtje van). Nacht drie... hij kwam wel heel erg vaak. En Reint zei; 'Nu blijf je liggen. Hij heeft een schone luier, hij heeft net gedronken... er kan niets zijn.' We verbanden hem uit onze slaapkamer, zodat ik niet elk gesmak hoorde en ook niet voor de zoveelste keer hoefde te controleren of hij nog wel ademde. Voìla, meneer huilde nog geen vijf minuten en melde zich vroeg in de ochtend pas weer. Met de complimenten van de kraamverzorgster. 
Vanaf die tijd hebben we hem laten liggen als hij even huilde en voedde ik hem in een vast ritme. Bij het consultatiebureau krijg je zo'n boekje, waarin staat hoe lang er tussen de voedingen mag zitten. (2 maanden 8 uur nachtslaap > vier maanden 10 uur > vanaf 5 maanden 12 uur) Als je je daaraan houdt, gaat het prima. Ja, ik heb liggen janken in mijn bed en vond mezelf een slechte moeder. Maar binnen die vijf minuten sliepen we allemaal. En Lev wist; 'Je kunt niet altijd je zin krijgen.' Zodra het 'mocht' sliep Lev de nachten door. Bij Leah Nore waren we wel getraind, maar die houdt iets langer aan met huilen. Na vijf minuten ga ik naar haar toe, trek het dekentje recht en sus haar geruststellend. Geen lamp aan, hoogstens het muziekdoosje aan en wegwezen. 
Moet ik erbij zeggen dat Lev en Leah Nore al snel hun duim gevonden hadden om fijn op te sabbelen. 

Leah Nore ligt er 's avond om half zeven in en Lev om half acht. Pas de volgende morgen om half acht, acht uur komen ze er weer uit. Ja dan zijn ze soms al een poosje wakker. En ja, ze slapen vaak ook niet meteen. Maar ze blijven in hun kamer en wij staan niet om de havenklap in de deuropening. Wat is onze truc? Hier wat stellingen;

Je kunt ze niet teveel verwennen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik geloof dat liefde, tijd en aandacht onwijs belangrijk is. Ik heb een hele dag om hen daarvan te voorzien. Om hen te troosten, met ze te lachen en om hen de hele woonkamer te laten verbouwen. Prima. Maar 's nachts laden we allemaal ons batterijtje op en heeft niemand er werkelijk waar baat bij dat we wakker zijn. Ook 's nachts zijn er grenzen. Het is dezelfde 'nee' als bij het tweede koekje. Je kunt hoogstens even kijken als er zeer hysterisch gehuild wordt. Om de vijf minuten, als ze ouder zijn tien. Troost, laat kindlief bij voorkeur in bed liggen en doe ook vooral niet te felle lampen aan. Ze zouden er écht wakker van kunnen worden en dan heb je pas serieus een probleem. En ga daarna weg!

Het is zielig om hen te laten huilen. Hmmm... Ik pleit er niet voor om kinderen onbeperkt te laten huilen. Maar als er echt wat is, merk je dat wel. Een poepluier, een nare droom of wat dan ook. 
Nog even terugkomend op dat 'leren' slapen. Vaak blijven baby's ongeveer op hetzelfde tijdstip wakker worden. Hoe komt dat? Daar is onderzoek naar gedaan. Nu blijkt dat er overgangen zitten in onze slaap. Volwassenen worden 's nachts ook nog wel eens wakker. Je draait je op je andere zijde, nestelt je en vaak val je dan weer in slaap. Baby's worden daar nog wakker van. Ze moeten zichzelf leren weer in slaap te vallen. Zeg nou zelf, het helpt dan toch niet als iemand je dan optilt en tegen je begint te lispelen in je oor? Geef je kind de tijd om weer in slaap te vallen. Lukt het niet, ga dan even kijken. Ook je dochter - lees Leah Nore - die meteen een fikse keel op zet; zo leer je een kind dat je niet bedient wordt als je zo driftig bent. 

Iedereen wordt wakker. Kan gebeuren. Maar het is kiezen tussen een oplossing op lang termijn of korte termijn. Korte termijn; ik ga er nu alles aan doen om de boel stil te krijgen. Kind optillen of bij je in bed nemen, drinken geven of ernaast gaan liggen. Grote kans dat je de volgende nacht hetzelfde wacht. En de vele nachten die volgen.
Lange termijn. Laten huilen, na vijf minuten troosten enzovoorts... dat herhalen. Probeer de tussenpozen te verlengen. Twee á drie nachten, misschien een week liggen jij en je ganse huis te luisteren naar het gehuil. Grote kans dat het dan over is. Kies maar. Een weekje tenen krommen of nog maanden/jaren ploeteren. Grotere kinderen kun je ook best vermanend toespreken als fluisteren en een aai over de bol niet helpt. 

Het gaat wel over als ze ouder zijn. O ja? Soms is het zo dat een kind zelf de draad oppakt. Maar er zijn er massa's die onrustige nachten hebben tot in lengte van jaren. En waarom zou je dat gespook willen, al was het voor 'slechts' de eerste drie jaar van hun leven?
Je geeft een signaal af op het moment dat je hier geen structuur in brengt. Je bent inconsequent. (Ik wil dat je gaat slapen in je eigen bed, maar...) Je verwacht niet dat wat je van je kind verlangt ook werkelijk gebeurt. Ik ben persoonlijk van mening dat het bed van vader en moeder ook echt van hen is. Zaterdagmorgen even stoeien is heus wel leuk en gezellig, maar mag je ook nog eens gewoon samen zijn. Wat dacht je van de gevolgen voor kinderen die 's nachts wakker zijn? En voor het humeur van de ouders, bijvoorbeeld? Zeg je dat ook als ze de koektrommel leeg jatten of je in het gezicht slaan; 'Gaat wel over?' Het gaat om de grens die je aangeeft. En niet te vergeten; ook in je eigen belang en dat van je partner en andere huisgenoten.

Van wakker liggen in je bed rust je ook uit. Eens! Lev slaapt echt niet altijd meteen. Hij heeft een zak met knuffels op zijn kamer en daar breek ik regelmatig mijn benen over, op de vroege morgen. Soms heeft hij zelfs de lamp aan en leest hij een boekje (met onze instemming). Even afkoelen voor hij slapen gaat. Prima. Het ligt misschien ook aan de manier waarop hij naar bed gaat; ruim van tevoren melden dat hij bijna naar bed gaat, activiteiten afbouwen, opruimen, wassen, tanden poetsen, naar het toilet, zingen en slapen. Tegenwoordig doet hij zelf de deur dicht. Als hij het te bont maakt stormt een van ons naar boven en moet hij zachtjes doen. Maar hij slaapt. De hele nacht. En pas als wij toestemming geven, mag hij zijn kamer uit.
Leah Nore zit regelmatig al op ons te wachten. Het dekbed eruit gegooid. Brede grijns. Ook goedemorgen. 
Oudere kinderen, jongeren en volwassenen staren vaak voor het slapen gaan naar schermen. Wist je dat het licht invloed heeft op je hersenen? Je maakt je 'slaapstofje' niet aan. Dus; wat betreft het afbouwen van activiteiten; voor een rustige nacht moet je zorgen dat je al rustig bent. Geldt ook voor muziek bijvoorbeeld. 

Er is nog wel meer over te zeggen, maar ik ben al erg lang aan het woord geweest. Waar bemoei ik me mee, hè? Ik bekommer me over jullie nachtrust, het is tenslotte vakantietijd. Voor de belangstellenden; Pamela Druckerman schreef een fantastisch boek. Lees het eens. Vooral de hoofdstukken over leren eten en leren slapen. En die over het beleefd zijn enzo... 

24072014 | de echte souvenirs





Veren verzamelen,  inlijsten en borduren, geraapte kiezels in een glazen pot doen of beschilderen, zomaar wat ideetjes voor goedkope en heel waardevolle souvenirs. Mocht je een regendag hebben, dan kun je meteen wat leuks doen met je vondsten, zoals een collage maken of een uitzicht tekenen. Helemaal af met een beetje waterverf. Heerlijk om na de vakantie je souvenirs uit te stallen. En dat hoeft niet alleen als je op vakantie bent, je kunt tijdens een boswandeling of bezoekje bij je ouders - om maar wat te noemen - ook leuke schatten vinden. Hier een leuke site met 'jaszakschatten' om alvast wat inspiratie op te doen. Kinderen vinden het heerlijk om te verzamelen. En grote mensen ook ;) Het geeft een wandeling meteen een andere invulling, maar vergeet niet om je heen te kijken, hè?
De allermooiste vondsten kun je in een weckpot bewaren of onder een glazen stolp (die je ook gerust van een omgekeerd glazen potje kan maken). Mijn ouders hebben een 'rariteitenkabinet'; een kast vol potjes, schelpen, scherven en beeldjes uit alle windstreken. Zo'n leuk gezicht!

Nog een (vakantie)tip; neem een bepaald object in gedachten en maak daar foto's van. Sleutels, hang- en sluitwerk, deuren, schommels, bloembakken, maar ook details van bijvoorbeeld klederdracht of schilderijtjes, omheiningen, benen of voeten (levert serieus hele leuke plaatjes op), enzovoorts. Maak er een mooie collage van en je hebt een prachtige - zeer originele - eigen herinnering. En dat zijn de echte souvenirs. Toch?


21072014 | vakantie





De vraag van vandaag; heb ik nu altijd vakantie of juist nooit? Terwijl de kinderen zich hier binnen wel vermaken, stel ik alvast wat lijstjes op. Wat nemen we mee, wat moet ik nog aanschaffen, wat wil ik nog gedaan hebben? Wasmiddel, blarenpleisters en de strijk in respectievelijke volgorde. Pas veel later op de lijst komen - als ik heel diep nagedacht heb - de spelletjes, m'n fototoestel en schrijfspullen. Mijn prioriteit ligt bij het huishouden. En we nemen dat hele huishouden mee straks, als we zuidwaarts gaan. 

Toegegeven, ik heb geen contract, taakomschrijving en cao, of je moet het huwelijksformulier als zodanig zien. Ik ben eigen baas, beschik over mijn tijd, planning en bezigheden en afgezien van de verplichting die ik voel om Reint z'n blouse voor de zondag te strijken - om maar een voorbeeld te noemen - mag ik het eigenlijk zelf allemaal weten. En heb ik dus ook ruimschoots de tijd fijn iets te lezen, kringloopwinkels af te struinen en een kopje thee te drinken bij deze of gene. Ja, ik heb een luizenleven, want ik kan elke dag uitslapen tot acht uur. En toch...

Natuurlijk geniet ik ook van onze reis, de uitjes, de andere cultuur en schitterende omgeving. Natuurlijk heb ik er ook profijt van dat mijn man drie weken niet van mijn zijde wijkt en we totaal geen sociale verplichtingen hebben of de papierbak weer moeten legen.
Maar ik doe altijd wat ik dagelijks doe. Opvoeden, huishoudelijke taken en de boel in het algemeen op de rit houden. Niet dat ik daaronder lijdt, maar een moeder en/of huisvrouw heeft geen vakantie. 

Laat ik het eens omdraaien. Moet ik werken? Nee, ik heb geen betaalde baan. Maar wat ik doe is toch werk. Er zijn mensen die betaald worden voor wat ik doe. Denk maar aan schoonmaaksters en de pedagogische medewerker op de opvang of speelzaal. En toch... 
Natuurlijk moet ik de was bijhouden en de kindertjes vermanen en vermaken. Natuurlijk hang ik niet hele dagen op de bank. Maar het is geen werk. Er is een enorme vrijheid, naast de verantwoordelijkheid. Ik heb het enorm getroffen; met mijn liefde voor het vak pedagogiek, is het net of ik de hele dag mag hobbyen (ok, dat is overdreven.) Het is geen negen-tot-vijf-baan. Ik smeer m'n bezigheden als stroop op een pannenkoek, willekeurig van links naar rechts. Ik hoef niet werk van privé te scheiden. 

Wat ik wel doe, is mijn rollen scheiden. Ik ben huisvrouw. Ik ben moeder. Het is wie ik ben. Het maakt me compleet. Maar ik ben ook vrouw. Ik hoef niet hele dagen rond mijn wasmachine te cirkelen. Ik praat op verjaardagen niet alleen over mijn kinderen en de bijbehorende opvoedperikelen - al is dat wel altijd een makkelijk gespreksonderwerp. Ik ben ook vrouw. En die vrouw gaat op vakantie. En dan laat ik hier ook de boel achter. Ja, ik maak daar ook de boel schoon. Maar ik ben er ook even uit. Dus heb ik wel vakantie, maar ben ik niet vrij. En laat ik dat nu helemaal niet erg vinden. Ik ben 'gebonden' aan de mensen waar ik het meest van houd. Dan is er toch niets mooiers om er zorg voor te dragen dat we een hele fijne vakantie hebben? 

We gaan er straks even tussen uit. Ik hoop dat we een goede, rustgevende en gezellige tijd hebben. En een behouden reis. Even opladen, zodat ik er straks hier weer tegenaan kan. Een poos genieten van elkaar, met z'n viertjes. Dat kwam er afgelopen tijd lang niet altijd van. 
Leuke dingen doen. Of even helemaal niets doen. Zo veel mogelijk de natuur in. In de avondzon samen hardop dromen en lachen en herinneringen ophalen als de kinderen op bed liggen. Met de kinderen aan het water zitten en over grindpaden wandelen en slenteren door dorpjes. Foto's maken, natuurvondsten van de wandeling uitstallen, een souvenir kopen en de doorgewinterde toerist uithangen met een waterijsje bij de fontein op het plein van een lokaal dorp... 

Fijne vakantie!

19072014 | perspectief


Dat zet al je plannen en bezigheden toch in een ander perspectief, zo'n nieuwsbericht. Wat als ik daar nu in had gezeten met mijn man en onze kinderen? Het is zo absurd en onwerkelijk. Zo tragisch.

Vreselijk is het lot der mensen -Herman Gorter
Vreselijk is het lot der mensen.
Tussen hen woedt eeuwige strijd.
De machtigen strijden om het bezit
der aarde en offeren de massa,
de arbeiders,
de miljoenen,
op in de strijd voor het niet hunne.

Vreselijk is het lot der mensen.

Mijn gedachten gaan naar dat vliegtuig, de reizigers. Hoe is het afscheid geweest? Waren er - daar duizenden meters boven de aarde - nog enkele seconden om na te denken, om iets te zeggen, om te bidden? En wat, als die tijd er niet was? 
Wat als wij die tijd niet krijgen? Zijn we dan voorbereid? En nu we die tijd nog hebben; grijpen we die tijd om God te zoeken? Hoe gaan we om met onze dierbaren? Dat zet al je plannen en bezigheden toch in een ander perspectief, zo'n nieuwsbericht. 

"Maar ik vertrouw op U, o HEERE! Ik zeg: Gij zijt mijn God. Mijn tijden zijn in Uw hand;..." Psalm 31:14 en 15

14072014 | verlangenlijstje

kinfolk tent

Hop hop hop. Zo, dat kunnen wij ook. De voorlopige versie is al ge-wel-dig! Wacht maar tot'ie helemaal klaar is!

11072014 | dames en heren, appels en peren



Voor je verder leest mag je de bovenstaande schoeisels bestuderen. Geef dan antwoord op mijn vraag; Bij wie hoort welk paar? Kies uit; man, jongen, vrouw, meisje




Wacht even. Mijn ogen vlogen over de regels, terwijl ik verwoed kauwde op een stuk chocola - want vrouwen houden van chocola. 
Ik ben een bijzonder interessant boek aan het lezen, binnenkort volgt een recensie. Maar voorlopig hebben we het over pagina 74 tot en met 93, dat is hoofdstuk vijf. "En mijn opvoeding valt in duigen... Jan huigen in de ton.."

Even wat voorbeelden. 
Wat dacht je bij ons schoeisel, wat was je criterium? Groot en klein? Model? Kleur? Of mannelijk en vrouwelijk? 
Lev zocht zelf een cadeautje uit voor Leah Nore, toen ze jarig was. Hij koos een politieauto, maar dat was puur eigenbelang. Dus ik zei; 'Nee, je moet iets kiezen voor Leah Nore en zij is een meisje.' En wat koos hij toen? Jawel, een veger en blik. Fouteboel. 
Voor zijn eigen verjaardag is hij gebombardeerd met treinen, tractoren, auto's en aanverwante artikelen. Kijk ik de foto's van afgelopen maanden na, dan zie ik dat hij speelt met gereedschap, alles wat wielen heeft en helpt hij het liefst zijn vader (en moeder) met 'mannenwerk'. Hij ontwikkelde een voorkeur voor alles wat groot en gevaarlijk is op de weg.
Leah Nore gilt. Dat doen meisjes, zeggen de ervaringsdeskundigen. 'Wat lijkt ze veel op Lev,' zegt men. En ik antwoord; 'Ja hè, ze is de vrouwelijke versie!' 
Lev draagt geen roze, omdat ik dat meisjesachtig vindt bij hem. En hij gaat één keer per week met Reint even eropuit (vaak is dat oud-papier wegbrengen) en dat is hun mannenmoment.
Leah Nore is niet bedolven onder het roze, maar van de week liep ik met Leah Nore in de stad en zei ik; 'Zo, even samen shoppen, hè meid.' En omdat ze niet zoveel haar heeft, doe ik haar schattige haarbandjes in.
Om maar te zwijgen van onze voorbeeldige traditionele rolverdeling. Fouteboel, zei ik dat al niet?

Volgens bepaalde mensen op deze aardbol is het enige verschil tussen mannelijk en vrouwelijk, het feit dat de vrouw kinderen kan baren en zelfs dat kunnen we tegenwoordig met wat geknutsel wegpoetsen. Volgens diezelfde mensen is de rest allemaal ingefluisterd door je ouders, je omgeving, onze afschuwelijke maatschappij... oftewel; kunstmatig opgelegd. En kan het dus ook zijn dat je ontdekt een vrouwelijk lichaam te hebben, maar geen vrouw te zijn, bijvoorbeeld. Of beter nog; dat je 'neutraal' bent.

Ja. Ik vertel mijn kinderen dat ze jongen en meisje zijn. Ik ga het er niet driedubbeldik bovenop leggen, maar er zijn grenzen. Zoals Lev nu alleen naar de wc gaat en roept naar zijn zusje die enthousiast richting de toilet kruipt; 'Nee Nore, das privé!' Prima, als hij dat vindt. En als hij zijn zusje pijn doet - dat gebeurt wel eens - dan berisp ik hem om zijn daad, maar ook om het feit dat ze een meisje is. Niet dat het andersom wel mag, maar ik wil hem toch bijbrengen dat je met vrouwen voorzichtig om moet gaan. Net zoals ik Leah Nore wat hoop te leren over haar gedrag richting al het mannelijke. 

Ik geloof niet dat je het moet gaan benadrukken, maar ook niet dat je er geen grenzen in moet trekken. Dan hebben we namelijk een veel groter probleem dan de feministen nu hebben met hun 'gender-agendapunt'. Als mannelijk en vrouwelijk niet meer mogen bestaan, heeft bijvoorbeeld ook het klassieke huwelijk tussen man en vrouw geen plaats meer. En dat zien we overal om ons heen, met alle gevolgen van dien.
Het gekke is dat de voorvechters van 'genderneutraliteit', zich meer bekommeren om de beïnvloeding van het meisje dan van de jongen. Feminisme ten top, ik citeer; "Geen enkele vrouw zou toestemming moeten krijgen om thuis te blijven en haar kinderen op te voeden. De maatschappij zou volledig anders moeten zijn. Vrouwen zouden deze mogelijkheid niet mogen hebben, en wel om de reden dat te veel vrouwen voor die mogelijkheid zouden kiezen als ze die keuze zouden hebben," aldus Simone de Beauvoir. Stel je nou eens voor dat ik Leah Nore bijbreng dat ze een vrouw is. En stel dat ze op het idee zou komen - tegen de tijd dat ze moeder wordt - om net als haar moeder fijn zelf, thuis voor haar kindje te zorgen. Wat als Lev ziet bij zijn grote voorbeeld 'papa' dat het goed is om hard te werken en brood op de plank te brengen. 
En dan ineens is de discussie over die genderneutraliteit niet ver weg meer. Maar dan zie ik in de politiek de gevolgen van het feminisme; de uitspraak van Jet Bussemaker en de opdringerige bemoeienis van Den Haag over mijn financiële afhankelijkheid en verplichting bij te dragen aan de maatschappij door geld te verdienen... Dan zie je het feminisme terugkomen in ons onderwijssysteem. Dat zie je dat onze maatschappij jongensgedrag steeds minder waardeert (dat is niet mijn mening of dilemma, daar zijn hele studies over geschreven.)
En o ja. ADHD bestaat niet. Maar daarover later meer. Of als je het nu wilt weten; klik.

Lev speelt met een poppenwagen (omdat het wielen heeft?), Leah Nore speelt met zijn politiewagen. Nee, daar zit het hem gelukkig niet in. Maar het boek zette me wel aan het denken. 
Wat vind jij? Moet er verschil zijn in aanpak? Moeten er grenzen zijn en zo ja, welke? Zie je het terug bij je kinderen? Kortom; wat vind jij?
Onderstaand filmpje kaart het een en ander aan over dit onderwerp.

10072014 | imperfectie






Sporen van gebruik. Ik ben niet van de brocante, maar het imperfecte trekt me aan. Misschien wel omdat het meer representatief is als de alles-is-perfect-status. Straks is de vlinderstruik bruin. Maar wat hebben de vlinders, hommels en bijen ervan gesmuld - volgens mij bevinden alle bijen uit de omgeving zich in mijn achtertuin, het gonst van het gezoem als je voorbij loopt.

Zaterdag waren we bij mijn ouders en ging ik samen met mijn moeder even naar een kringloop. De bewuste kringloop was leeg en verlaten, dus weken we uit naar een 'veel minder leuke', aldus mijn moeder. De prijzen waren er totaal uit verhouding; honderden euro's voor een eiken, maar zeer gammele tafel en tien euro voor een piepklein en heel schattig glazen doosje. Er stond een IKEA-kinderstoel, waar nog meer voor werd gevraagd dan ze er bij de IKEA voor vragen. Het is van de zotten. Mijn moeder had het al gezien, maar ik wilde nog even verder kijken.
En daar stond'tie. Mijn 'chesterfield'. Mijn imperfecte, prachtige, stinkende en echt leren fauteuil. Voor het wereldbedrag van slechts één enkele euro. Niet te geloven. 
Mijn moeder zocht me en vanachter een stelling klonk het amechtig uit mijn keel 'Màaam!' Ik hing tussen de vieze, overgewaardeerde meuk op mijn imperfecte, ondergewaardeerde troon. We sleepten hem direct mee naar de kassa, mijn moeder ziet ook wel wat in dat soort projecten.
In de armleuning zat een gat en een scheur, maar mijn moeder - dochter van een schoenmaker - ontpopte zich als stoelendokter en wist met behulp van een lapje leer en lijm de schade weg te werken. Dekentje erover, kussentje erin - o nee, eerst goed luchten en zie daar... 
Reint keek kritisch tijdens hun eerste ontmoeting, maar heeft mijn buit de dag erop meteen tot zijn territorium verklaard en vindt dat hij nu binnen sigaren mag roken. Ja ja. 

Mijn kringloopgeluk. Ik betaalde nog meer voor de weckpotten - op marktplaats noemen ze het brocante en vragen ze er flink wat geld voor - dan voor deze stoel. Wel jammer dat het soms zo uit verhouding is, die prijzen bij kringloopwinkels. Ach ja, dat maakt zo'n vondst natuurlijk dubbel zo leuk.

Hier nog wat voor het oog, over hergebruik; in het huis van Julie.

09072014 | regendag






Ken je de reclame van de TNT-postbezorger nog? (Iets als; 'Ben jij ook zo iemand die de dag doorneemt met de caissière ? Wordt TNT-postbezorger. Iedereen kijkt naar je uit!') Nou, ik ben er dus zo eentje. 
En iedereen die ik sprak vandaag, begon over het weer. Het is bijna lachwekkend dat we in dit kikkerlandje zo onder de indruk zijn van de regen. Toegegeven, het regende ook wel heel veel en heel hard.

Wij trokken ons er vandaag niets van aan. We zijn er lekker op uit geweest naar kringloopwinkels (mooi servies gekocht, waarvan ik nog niet precies weet wat ik ermee ga doen, jippie!) en ik snuffelde op internet naar een lekker recept terwijl de kinderen op bed een dutje deden. Vervolgens breide ik een stukje van een prachtige omslagdoek. (Zo moet'tie worden; overigens een heel handige site voor beginnende (af)hakers en breiers met duidelijke instructiefilmpjes enzo.)

Ik ben helemaal niet zo van de mooie dingen; losse haren, rissen armbanden, kettingen en sjaals shawls - staat toch tien keer chiquer - en aanverwante artikelen. Ik ben immers een moeder die hele dagen om haar kinderen zwermt en het zich niet kan permitteren bij het verschonen van de poepluier een punt van haar omslagdoek te laten dweilen door het smerige goedje of haren terug wil vinden in de maaltijd en kralenkettingen moet redden van de gewisse ondergang als de baby er liefdevol aan gaat hangen. Maar goed, ik ben overstag, voor één dagje dan. 
Komend najaar hebben we namelijk maar het liefst twee bruiloften. Voor bruiloft twee - die in oktober plaatsvindt - is het maar lastig de juiste kleding te vinden. Niet te koud, niet te warm... Heel efficiënt opende ik de jacht alleen. Zonder de kindertjes (anders kun je toch niet rustig door de rekken snuffelen). Zonder Reint ook, zodat ik de tweede keer mijn man alleen maar hoefde mee te loodsen naar winkels waar iets hing wat ik echt mooi vond en wat ik al gepast had. Dat scheelt een heleboel gedoe. En ik wilde mijn outfit op tijd in huis hebben, want tegen de tijd dat we terug komen van vakantie hangt er een veel te warme wintercollectie en vind ik natuurlijk niets in mijn maat in de uitverkoop. Aldus geschiedde.
Ik vond een heel elegante doch stoere jurk, een hele lange. Met een veel te hoge split opzij. 'Dat naai ik thuis wel even dicht,' dacht ik verblind door mijn enthousiasme. Maar wat als het koud is? Ik dacht aan een fijn wollen vestje, voor als de korte mouwen toch te koud blijken te zijn. Maar mevrouw-van-de-winkel had iets veel beters in gedachten. Een omslagdoek. Ze toverde een oudroze exemplaar tevoorschijn en het was beelderig. Ik paradeerde voor de spiegel en vond mezelf heel slank en mooi. Mannelijk als'tie is, vroeg Reint zakelijk wat het ding kostte. Ik wierp een vluchtige blik op het prijskaartje. En nog één. En nog één. 'Laat maar zitten,' zei ik beteuterd. Er werd het onfatsoenlijk hoge bedrag van welgeteld honderdnegenennegentig euro voor gevraagd. 'Dan doe ik het zelf,' ze ik monter. 
De jurk mocht wel mee naar huis.
Thuis trok ik hem later nog eens aan om te zien wat ik precies aan die split kon doen. Gruwelijk. De jurk had een lichte kokervorm en er was geen andere mogelijkheid dan hem over mijn hoofd aan te trekken. Mocht ik die split dicht willen naaien, dan kom ik er nooit meer in en zou de jurk me tartend aan blijven staren aan een hangertje. Daar was hij toch echt te duur voor. Gelukkig bedacht mijn moeder een mooie oplossing - met een stuk stof dichtnaaien die dan meeplooit, ze heeft er een deftig woord voor. Ga ik binnenkort proberen te realiseren. 

Voìla, eerste probleem opgelost. Ik ben maar vast begonnen aan de omslagdoek, want mijzelf kennende komt het nooit op tijd af als ik er pas in september mee begin. Elke dag minstens een rijtje heen en terug. Wordt het niet enig? En wat dacht je van de spreuk op het piepkleine tegeltje dat ik vond ik kringloop nummer zes? Ook al enig, toch?
Een beetje aanrommelen; zulke dagen vliegen voorbij. Ik wist niet eens dat het regende, tot de caissière me het vertelde.

07072014 | huisgemaakte muesli





Vandaag heb ik een enorme pot muesli gemaakt. En het smaakt eerlijk! Voor de liefhebbers; 

MUESLI
speltvlokken, havermout, gojibessen, moerbeibessen, zonnebloempitten, pompoenpitten, walnoten, pecannoten, rozijnen, hazelnoten, cranberries. De hoeveelheden naar eigen inzicht. 

Wij eten dit nagenoeg elke dag als ontbijt met (roer)yoghurt - bij voorkeur die met de levende yoghurtcultuur; Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus salivarius ssp. thermophilus - en een beetje honing of agavesiroop. Als je goed kauwt, zit je ook goed vol. 

Eet smakelijk!

02072014| van uitstel komt afstel
















































Zo. Ik heb net even wat staan brouwen in mijn kookpot. Afwasmiddel; meteen getest en het werkte prima. 

Ik laat regelmatig een berichtje achter over waar ik aan begonnen ben, maar dan vergeet ik uiteindelijk verslag te doen. Nu ben ik ook wel een slechte doorzetter, dus is de kans groot dat er 'überhaupt nichts' iets aan iets als een verslag te schrijven is. Maar als ik terugkijk op de afgelopen (huisvrouw)jaren, zie ik dat daar heel voorzichtig verandering in komt. Word ik dan toch volwassen?

Neem het tandpoeder, het ontshampooën - nee dat is geen woord, maar vanaf nu wel - en het wasmiddel. De tandpoeder maakt me nog het meest enthousiast. Gladde tanden, wittere tanden, aan het einde van de dag nog steeds geen tandplaque; helemaal top. Dat is een blijvertje. 
Het wasmiddel werkt ook goed. Niet zo goed als ik wil, maar dat heeft meer te maken met het feit dat ik soms mijn trommel te vol stop. Apparaten zijn niet 'mijn ding' om het maar eens heel hip te zeggen. (En o, wat ben ik hip.) Van de week voor het eerst in vier jaar tijd de pluizenfilter van de wasmachine heb schoongemaakt. Ik raad je aan dat bij te houden, want wat ik er toch allemaal uitviste! Aiaiaiii...

Het haarwassen blijft een dingetje. Op dit moment was ik mijn haar één keer per week met 'mijn' shampoo. De rest van de keren dat ik het was, gebruik ik alleen water. Het duurt wel lang voordat ik eraan gewend ben geen shampoo te gebruiken. Aangezien ik om de dag mijn haar waste met shampoo en crèmespoeling in mijn vorige leven - haha - is het niet meer dan logisch dat ik er lang over doe. Rigoureus stoppen van de één op de andere dag doe ik niet, want dan kun je na een weekje patat bakken in mijn haar. Yummie. Van frituur krijg ik overigens weer andere lichamelijke klachten, dus laat maar.
Welbeschouwd ziet het er niet ranzig uit en niemand zegt ook dat het er vies uitziet. Dat is natuurlijk ook niet meer dan logisch, want wie zou nou zeggen; 'Joh, wat ziet je haar er vies uit!' Sterker nog, er was onlangs iemand heel enthousiast over mijn beachlook-kapsel (check hier wat dat is). Even doorzetten dus. 

Als ik mezelf maar dwing om door te zetten. Dan ben ik vanzelf weer tevreden en voldaan. Dat is net als bij de pluktuin. Je moet er toch maar weer elke keer heen. En je trekt niet zomaar iets uit de schappen; het kost eventjes tijd en energie om met beleid je gele biet te oogsten, om maar een voorbeeld te noemen. Maar dan ben ik ook weer trots en ontspannen. Het loont wel. Zeker die verse groenten op je bord, heerlijk!

Ik zie het ook bij de kinderen. Herhalen en doorzetten. Dat is opvoeden. En zo helpt Leah Nore al mee met opruimen. Daar moet je de tijd voor nemen en ze hoeft het ook echt niet alleen te doen en dan boek je vanzelf resultaat. Even doorzetten. Lev ruimde met anderhalf jaar zelf al al zijn speelgoed op. Dat is gewoon heel prettig, als hij ergens heeft gespeeld of als afsluitend ritueel voor het slapen gaan. Ik heb er geen behoefte aan om tot half negen op mijn knieën hier de boel aan kant te maken. Om acht uur zitten Reint en ik lekker met ons bakje koffie - ik natuurlijk goed biologisch afbreekbare thee - te staren naar een lege vloer. Heerlijk. 
Hoe kwam ik hier ook alweer op? O ja, doorzetten. Niet uitstellen, want dan komt er nooit wat van. 'Eigenlijk wil ik een keer zelf m'n afwasmiddel maken...' Nou, hup dan! Kleine moeite, goedkoop, milieuvriendelijk en net zo effectief. Alleen de volgende keer niet zoveel lavendelolie toevoegen, denk ik.

Dat zelf afwassen bevalt me nog steeds prima. We gebruiken de vaatwasser af en toe nog eens, maar je bent net zo snel of zelfs sneller klaar met afwassen als je het met de hand doet, het wordt goed schoon en je hoeft ook niet te wachten tot die ene handige maatbeker weer uit de vaatwasser kan. En dat zijn de kleine dingen die mij stimuleren tóch door te zetten. Nu de strijk nog.

Hier de recepten voor 'tandpasta', wasmiddel en shampoo/crèmespoeling. En het afwasmiddel;

AFWASMIDDEL
*Doe één soeplepel soda en één eetlepel natriumbicarbonaat met ene trechter in een literfles. Voeg een liter water toe. Even schudden en klaar. Je moet zelf maar even zien hoeveel je per vaat nodig hebt. 
TIP; wij hebben een heel klein aanrecht en dan is het niet handig om die vol te zetten met vaat. We wassen maar één keer per dag af en sparen de vaat op in een teiltje, wat weer in een kastje (op de doos met schoonmaakdoeken enz. enz.) staat. Slim hè?